Älä anna mulle piiskaa! | Liikuntakeskus Voitto
Skip to content

Älä anna mulle piiskaa!

Moikka!

Personal trainingissä elää tiukasti mielikuva pt:stä kovana ja vaativana piiskurina. Henkilönä, joka ruoskii asiakkaasta hien pihalle ja vaatii vielä yhtä etunojapunnerrusta. Oletetaan, että kurin, kurjuuden ja luopumisen periaate toimisivat parhaiten vaikka kyseiset strategiat eivät ole koskaan toimineet. Toisaalta, eipä käy ihmisiä kyseisestä mielikuvasta syyttäminen, pt-kenttä kun on itse luonut mielikuvan piiskaavasta trainerista.

Kukaan ei lähde valmennukseen ajatuksella ”mä voisin olla seuraavan puoli vuotta kovassa kunnossa, mut ei haittaa, jos sitten sen jälkeen repsahdan ja palaan entiseen”. Jokainen asiakas hakee kestäviä tuloksia. Pysyviä muutoksia. Pysyviä muutoksia ei yksinkertaisesti saavuteta kurjuudella, vaativuudella ja piiskaamalla. Pysyvissä tuloksissa on aina kyse tapojen muuttumisesta. Oli kyseessä sitten iso tai pieni muutos, jos haluat, että tuloksesi pysyvät yllä, Sinun tulee muuttaa jotain. Usein se tarkoittaa muutosta arkisiin rutiineihin, tapoihin syödä ja treenata. Vaikka vetäisit miten kovan kuntokoulun vaativan ja kovan pt:n tahdittamana, et tule saamaan pysyviä hyötyjä, mikäli et löydä sisäistä motivaatiotasi toimia jatkossakin samalla tavalla.

Väitän, että valitettavan usein valmennus etenee ”personal trainer kertoo, asiakas toteuttaa” -mallin mukaisesti. PT käy tarkasti läpi harjoitusohjelmat ja ruokasuunnitelmat ja unohtaa samalla vuorovaikutteisuuden. ”Personal trainer kertoo, asiakas toteuttaa” -mallissa harjoitusohjelmat (sisältö) ovat keskeisin valmennustoiminnan mitta. Tällaisessa sisältökeskeisessä valmentamisessa kohtaamisten määrä jää olemattomaksi. Näin toimimalla vahvistamme edelleen yksisuuntaista ja sisältökeskeistä tiedon välittämistä. Lisätään tähän yhtälöön vielä kova kuri, piiskaaminen ja ankaruus. Vaaditaan asiakkaalta aiempaa kovempia treenejä ja ohjeiden säntillistä noudattamista. Tämän tyyppisessä monologi-asetelmassa vuorovaikutuksellinen kuilu vain syvenee, eikä asiakas välttämättä opi mitään muuta kuin noudattamaan ohjeita. Syntyykö näin kestävää muutosta ja pysyviä tuloksia? 100 % varmuudella voin sanoa, että ei synny.

Kertomisesta tulisi pyrkiä kysymiseen ja opettamisesta oivalluttamiseen. Piiskaamisesta sisäisen motivaation synnyttämiseen. Toki pt:ltä vaaditaan myös vaativuutta ja kovuutta. Sovituista asioista tulee pitää kiinni ja omista ammatillisista periaatteista ei tule luopua. Lisäämällä tavoitteisiin, toimenpiteisiin ja sisältöihin liittyvää vuoropuhelua, asiakkaan tietoisuus omasta toiminnasta ja kehittymisen mahdollisuuksista paranee. Kun asiakas on sitoutunut toimintaan omista lähtökohdistaan, jää toteutuksen tasolla varmistettavaksi lähinnä harjoittelun määrällinen ja sisällöllinen laatu.

Asiasisältöjen sijasta tulisi tietoisesti lisätä kohtaamisten määrää ja panostaa tietoiseen vuorovaikuttamiseen. Tulisi laittaa enemmän painoarvoa motivaation ja oppimisen ilmapiirin vahvistamiselle, asiakkaan osallistamiselle sekä epäonnistumisen hetkillä tukemiselle. Personal trainerin osaaminen punnitaan nimenomaan epäonnistumisien tai repsahduksien hetkillä. Usein epäonnistumisen hetkillä personal trainer muistuttaa, jälleen kerran asiasisältö edellä, mitä tulisi tehdä toisella tavalla. Epäonnistumisen kokemuksissa asiakas kuitenkin tarvitsisi enemmän kannustusta ja tukea sekä ajatuksia siitä, miten epäonnistumisesta voidaan oppia jatkoa ajatellen.

Näkisin, että superhyvän pt:n valtteja ovat kyky motivoida ja synnyttää asiakkaassa omaehtoinen, sisäinen motivaatio. Kyky tukea ja kannustaa. Kyky ymmärtää asiakkaan todellisia tarpeita ja ottaa ne huomioon. Nostaisin jalustalle kovanluokan tietotaidon lisäksi vuorovaikutustaidot ja tavan valmentaa siten, että asiakas oppii itse ottamaan vastuuta tekemisistään. Personal trainerin tehtävä on löytää oikeat ratkaisumallit tavoitteeseen pääsemiseksi ja opastaa uusien tapojen muodostamisessa arkeen sopivasti. Parhaimmillaan valmennusprosessi voi edetä siten, että asiakkaan luontainen uteliaisuus ja kiinnostus omaa oppimista kohtaan kasvavat. Näin personal trainerista tulee oppimisen tukija, eikä valmiiden vastausten antaja, kun asiakas omaksuu aktiivisen roolin oman oppimisensa ja kehittymisensä ohjaamisessa.

PS. Tässä oli pieni pätkä aiheesta, jota käsittelen myös tulevassa kirjassani. Kirjani kertoo valmentamisesta ja valmennettavana olemisesta.

Valmentaja Mikko

Ja vielä toinen ps;) Meillä Voitossa tehdään huippulaadukasta valmennustyötä ja mahtavalla tiimillä. Varaa oma valmennuskonsultaatio. Se maksa sinulle mitään. Samalla saat kuvan siitä, mitä meidän valmennus on.

 

Tutustu valmennuksiimme ja ota yhteyttä!


Personal training

räätälöityä valmennusta juuri Sinulle

Lue lisää..


Duo-valmennus

valmennusta sinulle ja kaverillesi

Lue lisää..


Voittoryhmä-valmennukset

valmennusta suosituissa pienryhmissä

Lue lisää..


Yritys-valmennus

valmennusta yritysporukalle

Lue lisää..

Uusimmat blogissa

04.12.2019

Palautuminen

11.11.2019

Yritysvalmennus

07.11.2019

Pienillä teoilla ”Kohti ääretöntä ja sen yli!”

30.09.2019

Terveellisen ruokailun ja painonpudotuksen ABC

Liikuntakeskus Voitto

Terminaali

Tyrnäväntie 16
90400 Oulu

p. 044 988 0777 (ma-to klo 15-19 ja pe klo 11-14)
info@liikuntakeskusvoitto.fi

Jos sähköpostiisi ei vastata yhden arkipäivän viivellä, niin jotain on pielessä. Tarkista roskapostisi ja soita meille tarvittaessa!

   

© Liikuntakeskus Voitto
www: WebWire

Voitto avoinna kulkukortilla ma–su klo 05–23

Asiakaspalvelu ma–to klo 15–19 
ja pe klo 11–14 (kesä- ja heinäkuussa perjantaisin suljettu)

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje!

Sähköpostiosoite