Kirjailija Mikko Törmälehto | Liikuntakeskus Voitto
Skip to content

Kirjailija Mikko Törmälehto

Esikoiskirjailija tässä moro!

Aika moni on saattanut valmentajasivuiltani facebookista tai instagramista lukea, että kirjoitan töideni ohessa kirjaa! Olin jo pidemmän aikaa haaveillut kirjan kirjoittamisesta. Myöhemmin haaveilu muuttui konkreettiseksi tavoitteeksi. Lopullinen idea kirjoittamisesta syntyi viime syksynä Vierumäellä Suomen urheiluopistolla. Kuuntelin siellä erään erittäin pätevän naisen tarinaa tuotteistamisesta. Jäin seminaarin jälkeen juttelemaan hänen kanssaan ja kysyin
vinkkivitosta brändäämiseen. Hän kuunteli juttujani ja tuumasi sitten, että ”sun kannattais kyllä kirjoittaa kirja!”

Olin hiukan ihmeissäni, mutta siitä se ajatus lähti sitten muhimaan. Voitossa kerroin asiasta Tuomolle, joka syttyi heti ideasta ja lisäsi tuulta purjeisiin. Pari puhelua ja useita sähköposteja myöhemmin istuin noin kuukauden päästä lounaspalaverissa kustantajan kanssa. Fitra-kustannusyhtiö kiinnostui ideasta ja tarjosi kustannussopimuksen. Tästä iso kiitos kuuluu pomolleni Tuomolle. En kuitenkaan kirjoita kirjaa vain kirjoittamisen halusta. Vaatimattomasti sanoen uskon, että mulla on sanottavaa ja että pystyn tarjoamaan jotain, mistä moni hyötyy.

Lyhyesti kerrottuna kirja käsittelee valmentamista ja valmennettavana olemista. Kirjaan tulee ajatuksiani kokonaisvaltaisesta ihmisen valmentamisesta sekä  onnistumistarinoita asiakkaistani, jotka ovat päässeet tavoitteeseensa ja muuttaneet elämäntapojaan. He kertovat omilla nimillä ja omilla kasvoilla siitä, mitä ovat oppineet ja mitä muutos on heiltä vaatinut. Kerron myös mitä virheitä olen tehnyt ja miten jatkuva koulutusten kahlaaminen, lukeminen, käytännön kokemus ja opit mentoreiltani sekä itseäni viisaammilta valmentajilta ovat muokanneet valmennustapaani. Sohaisen jossain määrin tarkoituksellisesti muurahaispesää ja kerron, mitä personal trainer-valmennuksissa voisi alkaa tekemään toisin. Kirjaan tulee lisäksi tutkittua faktaa tavoitteenasettelusta ja siitä, mitä tekijöitä huomioimalla pääset varmemmin tavoitteeseesi. Kirjani on suunnattu kaikille valmentamisesta kiinnostuneille – niin valmentajille, personal trainereille kuin asiakkaillekin, jotka haluavat kirjan avulla parantaa hyvinvointiaa.

Minulle, esikoiskirjailijalle, kirjoittamisessa on pitkälti kyse oppimisesta. Varsinaisen kirjantekoprosessin aikana tulee kahlattua niin suuri määrä lähdekirjallisuutta ja tutkimusaineistoa, että tässä tulee ikään kuin käytyä yksi korkeakoulu työn ohessa. Moni on ihmetellyt ja kysynyt minulta, että miten jaksan motivoitua kirjan kirjoittamisesta? Miten kirjan kirjoittamisesta voi tykätä? Tästäpä päästäkin nohevasti yhteen kirjassanikin esille nousevaan asiaan, joka on omaehtoisuus ja sisäinen motivaatio. Minä en todennäköisesti nauttisi kirjan kirjoittamisesta, jos minun olisi se pakko kirjoittaa. Se, että tekeminen lähtee minusta itsestäni, antaa ”saan tehdä”- fiiliksen ”pitää tehdä”-fiiliksen sijaan. Kirjaproggis on siis lähtöisin itsestäni, olen omaehtoisesti halunnut kirjoittaa kirjan. Siinä on ratkaiseva ero.

Koen kirjoittamisen itsessään mukavaksi, minua ei siis motivoi jokin palkkio vaan tekeminen itsessään. Minulla on siis sisäinen, minusta itsestä lähtevä motivaatio kirjan tekemiselle. Motivaatio asioiden tekemiseksi tulisi lähteä Sinusta itsestäsi. Ei kumppanilta, ystävältä tai äitisi kehottamana. Omaehtoisuus tarkoittaa ihmisen kokemusta siitä, että saa vaikuttaa omiin tekemisiinsä. Omaehtoisuus on sitä, että yksilö nauttii tekemisestä itsestään tai arvostaa niitä päämääriä, joita se tekeminen edistää. Kun mietit tavoitteita, on erityisen tärkeää, että tavoitteesi on nimenomaan Sinun ja halu edetä sitä kohti lähtee nimenomaan Sinusta. Kun tavoite koetaan omaksi, vahvistaa se automaattisesti sisäistä motivaatiota. Kun jonkin tekeminen (kuten liikunta) on mielekästä ja saat nautinnon tekemisestä itsestään, puhutaan sisäisestä motivaatiosta. Saatat tällöin parhaimmillaan kokea mahtavia elämyksiä ja ajantaju voi kadota tekemisen viedessä täysin mukanaan. Sen sijaan jos olet omassa elämässäsi alistunut joessa virtaavan ajopuun asemaan ympäristön arvostusten ja odotusten vietäväksi, koettu tyytyväisyytesi (myös onnellisuutesi) kärsii. Kun meillä on omaehtoisuutta valita jokin tavoite itsellemme ja haluamme omistaa sen, silloin myös haluamme kehittää kykyjämme asioissa, jotka johtavat tavoitteeseen.

Mikko

ps. Tiesithän, että meillä Voitossa valmennuskonsultaatio on ilmainen. Varaa oma aikasi ja keskustellaan lisää! Voit varata aikasi Voiton asikaspalvelusta tai sähköpostilla info@liikuntakeskusvoitto.fi

 

Tutustu valmennuksiimme ja ota yhteyttä!


Personal training

räätälöityä valmennusta juuri Sinulle

Lue lisää..


Duo-valmennus

valmennusta sinulle ja kaverillesi

Lue lisää..


Voittoryhmä-valmennukset

valmennusta suosituissa pienryhmissä

Lue lisää..


Yritys-valmennus

valmennusta yritysporukalle

Lue lisää..

Uusimmat blogissa

04.12.2019

Palautuminen

11.11.2019

Yritysvalmennus

07.11.2019

Pienillä teoilla ”Kohti ääretöntä ja sen yli!”

30.09.2019

Terveellisen ruokailun ja painonpudotuksen ABC

Liikuntakeskus Voitto

Terminaali

Tyrnäväntie 16
90400 Oulu

p. 044 988 0777 (ma-to klo 15-19 ja pe klo 11-14)
info@liikuntakeskusvoitto.fi

Jos sähköpostiisi ei vastata yhden arkipäivän viivellä, niin jotain on pielessä. Tarkista roskapostisi ja soita meille tarvittaessa!

   

© Liikuntakeskus Voitto
www: WebWire

Voitto avoinna kulkukortilla ma–su klo 05–23

Asiakaspalvelu ma–to klo 15–19 
ja pe klo 11–14 (kesä- ja heinäkuussa perjantaisin suljettu)

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje!

Sähköpostiosoite