Pömpöttääkö vatsa vatsarutistuksia tehdessä? | Liikuntakeskus Voitto
Skip to content

Pömpöttääkö vatsa vatsarutistuksia tehdessä?

Moikka!

Olen kuullut useiden asiakkaiden suusta samat sanat ”en saa keskivartaloliikkeitä tuntumaan missään”. On hyvin tyypillistä, että keskivartaloliikkeitä on hinkattu kotona ja salilla säännöllisesti, mutta silti tuntuu, että vatsa vain pömpöttää entistä enemmän eikä keskivartalon voimatasot kasva harjoittelusta huolimatta. Keskivartalon seutuun liittyy useita toimintaongelmia. Yksi isoimmista puheenaiheista tällä hetkellä on vatsalihasten erkaantuma (diastasis recti). Erkauma liitetään usein raskaana oleviin ja synnyttäneisiin naisiin, mutta kyseistä vaivaa voi löytyä keneltä muulta tahansa.

Keskivartalolihavuus, raskas fyysinen harjoittelu sekä esimerkiksi painonnostovyön käyttö ovat myös riskitekijöitä erkaantuman syntymiselle.

No mistä sitten oikein on kyse? Keskivartalossamme on useita eri lihaskerroksia, joista pinnallisin on suora vatsalihas vatsanpuolella. Raskaana ollessa on tuiki tavallista, että vatsalihakset siirtyvät kasvavan vatsan edeltä vartalon sivuille ja tästä syystä keskivartaloharjoitteita ei suositella tehtäväksi raskausaikana. Synnytysten jälkeen lihasten tulisi palautua takaisin keskelle lähelle toisiaan. Mikäli näin ei kuitenkaan tapahdu, puhutaan vatsalihasten erkaantumasta. Mikäli lihakset ovat jääneet synnytyksen jälkeen, keskivartalolihavuudessa johtuen tai raskaan fyysisen harjoittelun johdosta erilleen, ei keskivartalo toimi normaalilla tavallaan. Vatsalihasten erkaumasta johtuen vatsa voi pömpöttää koko matkaltaan tai vain joko ylä- tai alavatsalta.

Keskivartaloharjoitteiden aikana on myös hyvin tyyppillistä, että vatsan keskilinjaan nousee patonkimainen rakenne tai vastaavasti keskelle tulee kuoppa, jonka voi sormillaan tuntea. Mikäli erkaumaa on, eivät keskivartaloliikkeet yleensä tunnu siellä missä pitäisi, sillä keskivartalon toiminta on häiriintynyt ja keskivartalon syvät lihakset eivät aktivoidu kunnolla.

Vatsalihasten erkaantumaa voi löytyä iästä riippumatta niin naisilta, kuin miehiltäkin. Hyvä uutinen on se, että erkaumaa voidaan kuntouttaa ja keskivartalosta voidaan saada vahva ja hyväkuntoinen, vaikka vaivaa olisi ollut jo pidempäänkin. Mikäli epäilet, ettei sinun keskivartalosi toimi oikein ja kärsit pömpöttävästä vatsasta, alaselkäkivuista, huonosta ryhdistä tai et saa keskivartalosta riittävästi tukea, niin otappa yhteyttä Voiton valmentajaan, Sofiaan.
Sofia@hyvinvointikeskustuntuma.fi

Avainsanat: 
erkauma, naisten fysioterapia, Sofia Vesa

Tutustu valmennuksiimme ja ota yhteyttä!


Personal training

räätälöityä valmennusta juuri Sinulle

Lue lisää..


Duo-valmennus

valmennusta sinulle ja kaverillesi

Lue lisää..


Voittoryhmä-valmennukset

valmennusta suosituissa pienryhmissä

Lue lisää..


Yritys-valmennus

valmennusta yritysporukalle

Lue lisää..

Uusimmat blogissa

04.12.2019

Palautuminen

11.11.2019

Yritysvalmennus

07.11.2019

Pienillä teoilla ”Kohti ääretöntä ja sen yli!”

30.09.2019

Terveellisen ruokailun ja painonpudotuksen ABC

Liikuntakeskus Voitto

Terminaali

Tyrnäväntie 16
90400 Oulu

p. 044 988 0777 (ma-to klo 15-19 ja pe klo 11-14)
info@liikuntakeskusvoitto.fi

Jos sähköpostiisi ei vastata yhden arkipäivän viivellä, niin jotain on pielessä. Tarkista roskapostisi ja soita meille tarvittaessa!

   

© Liikuntakeskus Voitto
www: WebWire

Voitto avoinna kulkukortilla ma–su klo 05–23

Asiakaspalvelu ma–to klo 15–19 
ja pe klo 11–14 (kesä- ja heinäkuussa perjantaisin suljettu)

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tilaa uutiskirje!

Sähköpostiosoite